· 

Representatiekosten

Onderweg eet u wel eens buiten de deur. Uw deelname aan seminars en congressen zijn zakelijke kosten. Wat is fiscaal toegestaan?

 

De ondernemer hoeft niet per sé altijd de broodtrommel mee te nemen. Er zijn echter wel beperkingen in de fiscale aftrekbaarheid van de kosten hiervan.

 

Eten en drinken buiten de deur

Een zakelijk etentje om uw goede relatie met uw klant te onderhouden of een nieuwe zakelijke relatie op te bouwen is gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar.

Ook als u onderweg een broodje langs de snelweg neemt, kunt u de kosten zakelijk boeken.

Roken is ongezond en sterk af te raden. Maar in de wetgeving staan ook rookwaren genoemd als beperkt fiscaal aftrekbaar.

De btw kunt u niet in aftrek nemen. De btw maakt dan deel uit van het totaalbedrag. Het totaalbedrag is voor 80% fiscaal aftrekbaar. De correctie van 20% vindt plaats in de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

 

Seminars en congressen.

Gaat u wel eens naar een seminar of congres en moet u daarvoor deelnamekosten betalen? Die kosten zijn fiscaal beperkt aftrekbaar en vallen onder de hierboven genoemde representatiekosten. De eventuele btw voor de deelname is wel in zijn geheel als voorbelasting terug te vragen.

 

Voorwaarden voor dit alles is dat factuur in de boekhouding opgenomen is en via de zakelijke bankrekening betaald. Facturen boven € 100,-- inclusief btw dienen op naam van uw onderneming gesteld te zijn.

 

 

 

Vragen hierover? Neem contact op met Aaka Advies.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contact

Antoon Koster

Expeditiestraat 12

5961 PX Horst

077 - 30 31 810

a.koster@aaka.nl

KvK 53926579

 

Download
Aaka Advies algemene voorwaarden septemb
Adobe Acrobat document 404.1 KB
Download
Aaka Advies privacy statement maart 2018
Adobe Acrobat document 137.6 KB