· 

Btw-carrouselfraude en wat is dat?

Wat is btw-carrouselfraude?

Je hebt er wel eens van gehoord of over gelezen. Maar wat het nou precies betekent weten veel ondernemers niet. Daarom leggen we je helder uit wat carrouselfraude is en hoe je het kan voorkomen.

 

Foutje is fraude

Bij carrouselfraude gaat het mis bij het betalen van btw. Je betaalt als ondernemer geen btw aan de Belastingdienst, terwijl je die wel bij je klanten in rekening hebt gebracht. Klinkt simpel en makkelijk te voorkomen. Maar bij btw-carrouselfraude zit de handelsketen vaak ingewikkeld in elkaar. De fraude gaat over verschillende EU-landen heen. Doordat het ingewikkeld is opgezet, worden Belastingdienst en ondernemers misleid. Het gebeurt dat je midden in een carrouselfraude zit zonder er erg in te hebben. Ondanks dat het volledig onbewust is, kan het toch gebeuren dat belastingaftrek wordt geweigerd. Dan moet je dus meer btw betalen of krijg je zelfs een boete.

 

Hoe weet je dat je betrokken bent bij btw carrouselfraude?

Fraudeurs pakken het elke keer anders aan. Dus denk je bij een deal, “he, dit gaat anders dan anders”, let dan op.

Hieronder hebben we op een rijtje gezet waar je op moet letten. Zijn er meerdere van de onderstaande punten die je herkent? Grote kans dat je dan te maken hebt met btw carrouselfraude.

·          Je kan goederen of immateriële zaken kopen waarbij de verkoper zegt dat er al een koper gevonden is. De verkoper vertelt gelijk wie de klant is.

·          Een klant wil iets kopen en geeft daarbij aan wie de leverancier moet zijn.

·          Wat je verkoopt, komt uiteindelijk ook bij je terug.

·          Het bedrijf waarmee je zaken doet is net opgericht of heeft een bestuurswissel gehad.

  • Een aanbod van goederen onder de gebruikelijke prijs of een grote transactie in 1 keer. Meestal wordt btw fraude gepleegd met facturen van tussen de € 100.000 en € 500.000 per factuur.
  • Een ander signaal is als je het verzoek krijgt om de aankopen die je doet niet te betalen aan je leverancier, maar aan een andere partij.

Verder kan het voorkomen dat de belastingdienst je erop wijst dat je mogelijk betrokken bent bij btw fraude. Je krijgt dan een brief dat er aanwijzingen zijn dat een partij waarmee je zaken doet betrokken is bij btw fraude. Als je zo’n brief krijgt heb je geen probleem, maar het is wel belangrijk dat je de aanwijzingen uit de brief (zoals geen zaken meer doen met de partij en/of informatie verstrekken aan de belastingdienst) opvolgt.

Waar moet je op letten voordat je met iemand zaken gaat doen?

De belastingdienst eist dat je zorgvuldig handelt bij het selecteren van klanten en leveranciers. Voorbeelden van punten waaruit zorgvuldigheid blijkt zijn:

·         Je bent via gebruikelijke wegen in contact gekomen.

·         De contactpersonen bij de bedrijven waarmee je zaken doet zijn bevoegd het bedrijf te vertegenwoordigen.

·         Je kunt makkelijk een contactpersoon bereiken, via een herkenbaar mail adres en een vaste telefoonlijn. Het kan bijvoorbeeld een aanwijzing zijn dat er iets niet klopt als je alleen contact hebt via Skype.

·         Als je met goederen werkt, weet je altijd waar de goederen die jouw eigendom zijn zich bevinden.

·         De goederen die jouw eigendom zijn heb je gecontroleerd of laten controleren.

·         Tijdens transporten zijn de goederen verzekerd.

Het is ook verstandig om een dossier te hebben van bedrijven waarmee je zaken doet. Zo zijn een bevestiging van het btw nummer (verificatie systeem VAT VIES), een identiteitsbewijs van jouw contactpersoon en een uittreksel uit het handelsregister handig om te hebben.

Bij welke goederen moet ik extra opletten

btw-carrousel fraude komt vaak voor bij:

·         (Edel)metalen;

·         Auto’s

·         Frisdrank en alcoholische dranken

·         Emissierechten op broeikasgassen

·         Mobiele telefoons, spelcomputers, tablets, laptops en andere elektronica

·         Computerchips

 

Wat als je denkt dat je betrokken bent bij fraude?

Als je het vermoeden hebt dat je betrokken bent bij btw fraude, is het belangrijk om actie te ondernemen. Heb je het vermoeden of had je redelijkerwijs het vermoeden moeten hebben maar onderneem je geen actie, dan kan de belastingdienst maatregelen tegen jou nemen.

Vermoedelijke betrokkenheid bij btw fraude kan je melden bij de belastingtelefoon. Maak hiervan gelijk een gespreksverslag. Vergeet niet om op te schrijven wanneer je hebt gebeld en met wie je hebt gesproken.

Verder is het belangrijk om bij vermoedelijke btw fraude de relatie “on hold” te zetten. Het probleem kan nog opgelost worden als de andere partij bijvoorbeeld alsnog iets aanlevert waar je om hebt gevraagd of een transactie toelicht. Mocht dit niet gebeuren of onbevredigend zijn, dan is het beter helemaal geen zaken meer met de partij te doen.

Hulp nodig? Aaka Advies bellen of mailen.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contact

Antoon Koster

Expeditiestraat 12

5961 PX Horst

077 - 30 31 810

a.koster@aaka.nl

KvK 53926579

 

Download
Aaka Advies algemene voorwaarden septemb
Adobe Acrobat document 404.1 KB
Download
Aaka Advies privacy statement maart 2018
Adobe Acrobat document 137.6 KB