· 

BTW percentage laag van 6% naar 9% per 1 januari 2019

Per 1 januari 2019 gaat het lage btw percentage van 6 naar 9%. Wat betekent dat voor uw onderneming?

 

Het lage btw-percentage is van toepassing op de volgende goederen:

Voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen en hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen en antiek, boeken en periodieken.

 

En op de volgende diensten:

Fietsen repareren, schoeisel en lederwaren repareren, kleding en huishoudlinnen repareren, diensten van kappers, een aantal werkzaamheden aan woningen, kampeergelegenheid bieden, logies, cultuur en recreatie, uitvoerende kunstenaars, sport waaronder zwembaden en sauna’s, personenvervoer.

 

En verder: opleveren van goederen, zoals opkweken van planten en opfokken van dieren. Verkopen van voedingsmiddelen in de horeca. Verhuren, herstellen, onderhouden, aanpassen, passen en gebruiksklaar maken van (medische) hulpmiddelen. Uitlenen van boeken en periodieken.

 

Levering bepalend voor het btw-percentage

 

Het moment van leveren van de goederen en/of diensten is in principe bepalend voor het te hanteren btw-percentage.

Als u in 2018 offertes aanbiedt waarvan de levering én facturering in zijn geheel in 2019 plaats vindt, doet u er verstandig aan om in die offerte al uit te gaan van het nieuwe btw-percentage. Vooral voor particulieren is dat van belang. Daar spreekt u meestal prijzen inclusief btw mee af.

 

Betalingen in 2018 tegen 6%-tarief

 

Het kabinet vindt dat ondernemers al genoeg administratieve lasten hebben. Vindt een prestatie in 2019 plaats, maar is de betaling in 2018 voldaan? Dan geldt hiervoor het 6%-tarief. Denk hierbij bijvoorbeeld aan concert- of seizoenkaarten die in 2018 worden betaald, terwijl de evenementen pas in 2019 plaatsvinden. Pas voor betalingen vanaf 1 januari 2019 geldt het 9%-tarief.

Dat geldt ook voor termijnbetalingen bij bouw gerelateerde projecten, die vallen onder het lage btw-percentage. Bijvoorbeeld het isolerenschilderenstukadoren en behangen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Termijnbetalingen die in 2018 plaatsvinden, vallen onder 6% en die in 2019 betaald worden onder 9%.

 

Uw administratie voorbereiden

 

Uw factureringssoftware en/of sjabloon voor uw facturen dient u aan te passen zodat op facturen met datum 1 januari 2019 en later het juiste btw-percentage gehanteerd wordt.

Ook uw boekhoudsoftware dient te worden aangepast aan het nieuwe percentage. Doorgaans doen de softwareleveranciers dat voor u, maar u bent er wel zelf verantwoordelijk voor.

 

Overtuig uzelf ervan dat u tijdig klaar bent voor 2019.

 

 

Vragen hierover? Neem contact op met Aaka Advies.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contact

Antoon Koster

Expeditiestraat 12

5961 PX Horst

077 - 30 31 810

a.koster@aaka.nl

KvK 53926579

 

Download
Aaka Advies algemene voorwaarden septemb
Adobe Acrobat document 404.1 KB
Download
Aaka Advies privacy statement maart 2018
Adobe Acrobat document 137.6 KB