Belasting toegevoegde waarde oftewel btw

Of u ondernemer voor de btw bent, hangt af van je ondernemersactiviteiten. Op basis van uw inschrijving in de Kamer van Koophandel stelt de belastingdienst uw belastingplicht vast. U ontvangt een “vaststelling belastingplicht” en op de achterzijde staat uw btw-nummer, of u ondernemer voor de btw bent en het aangiftetijdvak. Geef die brief altijd aan uw administratiekantoor. Dan kan deze uw financiële administratie ook correct inrichten.

Uw btw-nummer dient u op uw verkoopfacturen te vermelden. Doorgaans heeft u op uw briefpapier een colofon waarin al je bedrijfsgegevens vermeld staat.

Ik adviseer uw btw-nummer niet op uw website en in uw e-mailhandtekening te vermelden. Als eenmanszaak staat in uw btw-nummer uw eigen BSN genoemd. Dat kan fraude in de hand werken.

U bent al heel snel ondernemer voor de btw. Als u zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent, bent u al ondernemer voor de btw.

Echter, als u alleen btw-vrijgestelde activiteiten heeft, hoeft u geen btw af te dragen over uw omzet, maar kunt u ook geen btw terug vragen over uw kosten. In dat geval is de btw die u betaalt, voor u een kostprijsverhogende factor.

Soms komt het voor dat een ondernemer btw-onbelaste én btw-belaste prestaties levert. In dat geval mag u doorgaans een deel van de btw over uw kosten en uitgaven terugvragen. In de wetgeving staat vermeld welke prestaties vrijgesteld zijn van btw.

Indien u alleen vrijgestelde prestaties levert, kunt u ontheffing van administratieve verplichtingen voor de btw aanvragen bij de fiscus. Dan bent u ook niet meer verplicht om aangifte te doen.

Na afgifte van de beschikking voor de ontheffing mág u geen btw meer in rekening brengen. Doet u dat per abuis toch een keer, dan bent u onmiddellijk weer ondernemer voor de btw. Na 5 jaar kunt u opnieuw ontheffing aanvragen. Dat wil niet zeggen dat u dan ook btw in rekening móet brengen. Als uw prestaties onbelast blijven, dient u wel periodiek aangifte te doen maar hoeft u geen gegevens in te vullen. Ik adviseer u in dat geval de belastingdienst te verzoeken om jaaraangifte.

Niet alle btw mag u terug vragen. Op zakelijke uitgaven voor zakelijk eten en drinken, mag u de btw niet terug vragen. De btw behoort dan tot de zakelijke kosten.

Als u zakelijke goederen koopt buiten Nederland, maar binnen de EU, is het verstandig uw btw-nummer kenbaar te maken. Dan hoeft u geen btw te betalen aan de buitenlandse leverancier. Geeft u geen btw-nummer af, dan brengt de buitenlandse leverancier u btw in rekening. Die kunt u alsnog terug vragen via een aparte en lastige aangifte, waarbij drempelbedragen van toepassing zijn. Doorgaans kunt u dat niet zelf en rekent uw administratiekantoor extra kosten hiervoor. En dan is het maar de vraag of u toch nog voordeel heeft.

 

De btw heeft vele aspecten die in dit blog niet allemaal aan de orde kunnen komen. Misschien later meer. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contact

Antoon Koster

Expeditiestraat 12

5961 PX Horst

077 - 30 31 810

a.koster@aaka.nl

KvK 53926579

 

Download
Aaka Advies algemene voorwaarden septemb
Adobe Acrobat document 404.1 KB
Download
Aaka Advies privacy statement maart 2018
Adobe Acrobat document 137.6 KB