· 

Ondernemer worden

In de economische dip vanaf 2008 hebben veel mensen gekozen (of “moeten” kiezen) voor ondernemerschap in het midden- en kleinbedrijf. Velen zijn toen begonnen zijn, velen zijn inmiddels ook weer gestopt. Diegene die stopten ontdekten dat ondernemerschap wat meer inhoudt dan het inschrijven in de Kamer van Koophandel. De ondernemers die succesvol werden, hebben ook ervaren dat ondernemerschap wat meer inhoudt, maar zij hebben zich er doorheen weten te slaan en ontdekten bij zichzelf capaciteiten, creativiteit en vaardigheden die nodig zijn om ondernemer te zijn en met succes het product of dienst te ontwikkelen, te promoten en aan de man te brengen.

 

Ondernemerschap vergt doorzettingsvermogen. Tegenslagen naast je neerleggen en doorgaan. Leren van je fouten en hopen dat je die fout niet meer maakt. Toch herhaalt een fout zich wel eens. Je stinkt er nog een keer in. Dat is niet erg. Naast je neerleggen en toch weer doorgaan of opnieuw beginnen.

 

Veel van mijn klanten zijn na 2008 begonnen en handhaven zich met hun onderneming. Dat ligt niet aan hun adviseur, maar aan de eigen inzet om de onderneming tot een succes te maken.

 

Mevrouw Neelie Kroes heb ik op tv wel eens horen zeggen dat iedere goede ondernemer minstens één keer failliet moet gaan. Of je het zo ver moet laten komen, wens ik te betwijfelen, maar een faillissement is een goede leerschool.

 

Een klant van mij is in 2014 failliet gegaan en is meteen weer opnieuw begonnen als eenmanszaak. Na de start van de eenmanszaak ben ik hem gaan helpen met zijn ondernemerschap. Inmiddels staat hij aan de vooravond van een herstructurering van zijn onderneming. Hij lift mee op de economische groei. Maar vooral zijn tomeloze inzet in zijn eigen vakgebied werpt zijn vruchten af. Zijn administratie heeft hij inmiddels aan zijn partner overgelaten en Aaka Advies zorgt er voor dat alles correct in de financiële administratie verwerkt wordt. We kijken vooral ook over de schouder mee en adviseren de ondernemer op het moment dat dat nodig is. Ad hoc, pro-actief en op verzoek.

 

De ondernemer moet zich vooral bezig houden met de dingen die hij/zij zelf goed kan: zijn/haar eigen vakgebied. Rand- en bijzaken kun je uitbesteden. Maak daar dan ook gebruik van. Vooral fiscale zaken en administratie kan beter door een administratiekantoor gedaan worden. Die adviseur helpt de ondernemer ook bij allerhande vraagstukken. Marketing, verzekeringen, sociale media, medewerkers. In ieder geval kan de adviseur de ondernemer verwijzen naar partijen die zich op die gebieden gespecialiseerd zijn.

 

 

Realiseer wel dat overal een prijskaartje aan hangt. Jouw product of dienstverlening is ook niet gratis.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contact

Antoon Koster

Expeditiestraat 12

5961 PX Horst

077 - 30 31 810

a.koster@aaka.nl

KvK 53926579

 

Download
Aaka Advies algemene voorwaarden septemb
Adobe Acrobat document 404.1 KB
Download
Aaka Advies privacy statement maart 2018
Adobe Acrobat document 137.6 KB